Tehnici de NLP. NLP (Programarea Neuro-Lingvistică) este ca un manual de utilizare a creierului. Începând din 1970, cercetătorii în lingvistică au început să studieze efectele pe care le au asupra minții noastre gândurile pe care le avem.
Tehnicile NLP descoperite pot fi foarte eficiente în schimbarea modului în care experimentăm lumea. Întrucât gândurile și emoțiile noastre ne modelează realitatea, înseamnă că tehnicile NLP te pot ajuta să-ți transformi întreaga viață.
În ceea ce urmează vei găsi 5 din cele mai puternice tehnici NLP care te pot ajuta să-ți schimbi comportamentul pentru a putea manifesta viața pe care ți-o dorești.
Top 5 tehnici NLP care îți vor transforma viața.
Tehnici de NLP. Disocierea
Ai fost vreodată într-o situație care îți genera sentimente negative? Poate ai experimentat ceva ce te trage în jos de fiecare dată când treci prin situația respectivă. Sau poate în anumite situații când ești nevoit să vorbești în public devii pur și simplu nervos.
Poate te intimidezi atunci când dorești să abordezi o persoană care îți place. În timp ce aceste emoții de supărare, nervozitate, timiditate par să fie automate sau de neoprit, tehnica disocierii din NLP poate fi extrem de utilă.
DESCARCĂ ACUM GRATUIT
Top întrebări eficiente și exerciții din coaching pentru atunci când te gândești la o schimbare de carieră și vrei să-ți afli misiunea în viață.
Cum să practici disocierea?
-
- Identifică emoția (frică, furie, disconfort, rușine, o situație neplăcută) de care vrei să scapi
- Imaginează-ți că poți ieși afară din corpul tău și să te privești din exterior, urmărind întreaga situație din perspectiva de observator
- Observă cum emoția se schimbă substanțial
- Și ca să-ți dau un impuls mai mare, imaginează-ți că plutești afară din corpul tău și te privești din exterior și apoi ieși afară inclusiv din acesta și privești cele două corpuri din care ai ieșit, adică te privești pe tine cum te privești. Această dublă disociere ar trebui să elimine emoția din orice situație oricât de minoră ar fi.
2 Recadrarea
Probează această tehnică atunci când ești într-o situație negativă care ți se pare fără speranță. Recadrarea va transforma orice situație negativă și te va împuternici prin schimbarea semnificației pe care o are o experiență negativă în una pozitivă.
Să luăm ca exemplu o relație de cuplu care e pe terminate. Acest lucru poate părea îngrozitor la suprafață, dar hai s-o recadrăm, să-i schimbăm semnificația.
Care sunt posibilele beneficii în a fi singur?
-
- O persoană singură este disponibilă pentru o altă relație
- De asemenea, o persoană singură are libertatea de a face tot ceea ce vrea atunci când dorește
- Când o persoană iese dintr-o relație, are o experiență mai bogată care îi va permite să aibă o relație și mai bună în viitor. Acestea sunt exemple de recadrare a unei semnificații.
Prin recadrarea semnificației unei despărțiri, o persoană își oferă posibilitatea unei alte perspective asupra experienței respective. În anumite situații e natural să te panichezi sau să-ți fie frică, doar că acest lucru duce la mai multe probleme. Pe când dacă folosești modalitatea de recadrare de care am vorbit mai sus te ajută să-ți limpezești mintea și te responsabilizează la decizii obiective.
Tehnici de NLP. Ancorarea
Originea ancorei vine de la experimentul lui Pavlov cu câinii. Pavlov a folosit un clopoțel atunci când le dădea de mâncare acestora.
După ce a repetat acțiunea de mai multe ori, el a observat cum câinii salivau de fiecare dată când suna din clopoțel indiferent dacă sunetul clopoțelului era urmat de mâncare sau nu. Acest lucru a creat o asociere neurologică între clopoțel și comportamentul de a saliva fiind numit răspuns condiționat.
Poți folosi acest tip de stimul-răspuns folosind metoda ancorei, ancorându-te pe tine.
Folosind ancora te ajută să asociezi orice răspuns emoțional pozitiv dorit cu o senzație sau frază pe care o alegi.
Când alegi o emoție pozitivă sau un gând și în mod deliberat o conectezi cu un gest simplu, poți folosi această ancoră ori de câte ori simți că ești jos și imediat emoțiile tale se vor schimba.
Cum se crează o ancoră?
- Identifică emoția pe care vrei să o simți (încredere, fericire, calm, etc)
- Decide unde vrei să așezi ancora respectivă.
Cum ar fi să strângi pumnul, să-ți atingi vârful unui deget, orice gest oricât de simplu. Această atingere fizică îți va permite să declanșezi emoția pozitivă atunci când dorești. Nu contează ce gest alegi, important e ca acel gest să-l folosești doar pentru a declanșa emoția respectivă.
- Gândește-te la un moment din trecutul tău când ai trăit emoția respectivă (încredere, fericire, calm, etc).
Mergi cu mintea la momentul respectiv și intră în corpul tău de atunci (care experimentează emoția respectivă) privind cu ochii tăi și retrăind acea situație.
Ajustează-ți limbajul trupului ca să fie conform emoției pe care o trăiești.
- Fii atent la ceea ce vezi, auzi, miroși, simți în momentul respectiv.
Vei începe să trăiești starea respectivă. Este la fel ca atunci când îi povestești unui prieten o întâmplare amuzantă din trecutul tău și e ca și cum ai fi acolo în poveste, începi să râzi din nou pentru că ești asociat cu povestea și o retrăiești. - În momentul când emoția pe care o retrăiești este la nivelul cel mai intens folosești gestul pe care l-ai ales pentru ancorare (cum ar fi să strângi pumnul etc).Acest lucru va crea o reacție neurologică de genul stimul – răspuns (experimentul lui Pavlov) care va declanșa starea/emoția ori de câte ori folosești gestul respectiv.
Ca să simți starea aceea (încredere, fericire, calm, etc) doar folosește gestul respectiv.
Ca să fie răspunsul și mai puternic, gândește-te la un alt moment din trecutul tău când ai trăit emoția respectivă. Mergi în acel moment și retrăiește-l după care ancorează-l în același loc unde ai ancorat și emoția din experiența anterioară.
De fiecare dată când adaugi o altă amintire, ancora devine și mai puternică și va declanșa un răspuns mai intens. Folosește această tehnică ori de câte ori vrei să-ți schimbi starea de spirit.
4. Cum să faci ca alte persoane să te placă (Raportul)
Raportul este una dintre cele mai simple unelte NLP dar care are puterea de a te ajuta să te înțelegi practic cu oricine vrei. Există mai multe feluri în care poți face raport cu cineva. Una din cele mai simple metode este oglindirea. Această tehnică implică oglindirea subtilă a limbajului corpului, a tonului vocii și a cuvintelor folosite de persoana cu care vrei să faci raport.
Oamenilor le plac oamenii care seamănă cu ei.
Prin oglindirea subtilă a unei persoane, creierul declanșează neuronii oglindă care sunt senzorii de plăcere din creier și care îi fac pe oameni să simtă o plăcere pentru oricine le oglindește.
Tehnica este foarte simplă.
- Așează-te (în picioare sau pe scaun) în fața unei persoane. Înclină-ți capul în același fel. Zâmbește când aceasta zâmbește. Oglindește-i subtil expresiile faciale. Încrucișează-ți picioarele atunci când aceasta o face. Oglindește-i vocea, etc.
Cheia ca să construiești un raport inconștient este subtilitatea. Dacă exagerezi cu anumite gesturi, cealaltă persoană poate deveni conștientă de ceea ce faci și în felul acesta să se rupă imediat raportul. Fă în așa fel încât oglindirea să fie naturală și calmă.
Tehnici de NLP. Influență și persuasiune
În timp ce o mare parte a muncii NLP este dedicată ajutorării altor persoane pentru a-și elimina emoții negative, credințe limitative, obiceiuri dăunătoare, conflicte și altele, o altă parte a NLP este dedicată cum să influențezi și să persuadezi în mod etic alte persoane.
Unul din mentorii acestui domeniu a fost Milton H. Erckson. Erickson a fost un pshiatru care a studiat, de asemenea, mintea subconștientă prin hipnoterapie. Erickson era atât de priceput în hipnoză încât a dezvoltat un mod de a se adresa subconștientului altor persoane fără a avea nevoie de hipnoză.
Practic, putea hipnotiza pe oricine în orice conversație de zi cu zi. Metoda ericksoniană de hipnoză a devenit cunoscută ca hipnoză conversațională.
Tehnici de NLP.
Această unealtă puternică poate fi folosită nu numai pentru a influența și persuada alte persoane. Însă poate fi folosită și pentru a ajuta oamenii să treacă peste frici, credințe limitative, conflicte și multe altele fără ca ei să fie conștienți de asta.
Această metodă e folositoare atunci când întâmpini provocări cu persoane care ar opune rezistență dacă ar ști că o folosești cu ei (gândește-te la un adolescent care nu vrea să asculte).